Meet Francisco – Mechanical Engineer at Akkodis

Testimonial mrt 03, 2023

Dag Francisco, goed om je te zien! Kan je jezelf even kort voorstellen voor zij die je nog niet kennen?
Ja, natuurlijk! Mijn naam is Francisco en ik ben Portugees. Ik werk bij Akkodis sinds oktober 2017 en ben Mechanisch/Motorsport Engineer van opleiding.

Vertel eens, hoe ben je bij Akkodis terechtgekomen?
Mijn eerste contact met Akkodis kwam al heel vroeg, nog tijdens mijn studies. Ik was mijn master in Motorsport aan het afronden in het Verenigd Koninkrijk toen Akkodis mij contacteerde om bij het team te komen!

Ze dachten dat ik een goede match zou zijn voor het bedrijf door onder andere mijn interesse in powertrain design. Ik kwam dus naar België, begon te werken bij Akkodis en startte mijn eerste project in engine design… en ik ben hier nog steeds!

En hoe is je carrière sindsdien geëvolueerd?
Mijn eerste project als Tech Expert bij Akkodis was dus in engine design, bij een grote autoproducent die klant is bij Akkodis. Ik ben intussen nog steeds bij die klant aan de slag, maar wel in een andere rol. Nu werk ik aan het ontwerp van waterstof motoren. Dat is mijn voornaamste rol: Tech Expert. Maar ik heb daarnaast ook een aantal bijkomende rollen opgenomen bij Akkodis, die noemen we Success Maker Roles. Dankzij die rollen kan je jezelf nog meer engageren binnen het bedrijf. Zo ben ik bijvoorbeeld Site Leader. Dat houdt in dat ik het eerste contactpunt ben voor collega’s die op dezelfde site als mij werken en dat ik bv. ook events en dergelijke voor hen organiseer. Daarnaast ben ik ook één van de leiders van onze Mobility & Defense Competency Club. Dat is een groep collega’s die regelmatig samenkomt om technische topics te bespreken. En ik ben ook nog lid van ons Sport Comité!

Wauw, jij bent echt wel betrekken bij Akkodis! Zou je zeggen dat je hier ook je passie kan volgen?
Dit is altijd mijn passie geweest! Ik wist al van heel jongs af aan dat ik ingenieur wilde worden. En ik wist dat ik wilde werken in de auto-industrie. Akkodis heeft voor mij de deuren geopend om die passie te volgen. Voor mij zijn mijn interesse in de auto-industrie en de motorsport iets tussen een job en een hobby. Dus toen ik deze kans kreeg om naar België te komen, heb ik niet getwijfeld. Een land dat ik al eerder bezocht had en waar ik echt van houd, een job in de auto-industrie en zelfs met motoren (waar ik mijn master thesis over schreef): een betere match had ik niet kunnen vinden. En dus kwam ik bij Akkodis terecht en de samenwerking sindsdien is geweldig. Dus ja! Ik volg hier echt mijn passie zowel voor engineering als voor de auto-industrie en ik kan dit allemaal doen dankzij Akkodis.

Was er, naast het feit dat je hier je passie kan volgen, nog iets dat je aantrok bij Akkodis? Is er iets specifiek dat dit een leuke plek maakt om te werken?
Wel, dat is een gemakkelijke vraag, en het klinkt misschien cliché, maar dat is het echt niet. Waar Akkodis volgens mij in uitblinkt zijn de relaties tussen iedereen in het bedrijf. Tussen Tech Experts onderling, maar ook met de interne staff die ons ondersteunt. Je kan hier altijd de hulp of ondersteuning vinden die je nodig hebt. Ik kan beroep doen op mijn Business Manager, mijn HR Business Partner, of ja, gewoon op iedereen eigenlijk. Iedereen staat klaar om te luisteren en te helpen. Als ik een probleem heb, kan ik het snel laten oplossen en krijg ik direct de steun die ik nodig heb.

En ook, en dit is mijn ervaring, maar ik ben er zeker van dan andere mensen dit ook vinden, ik mag hier samenwerken met mensen die oprecht vriendelijk en sympathiek zijn. En vriendelijk zijn wordt, volgens mij, vaak onderschat.

Ik denk dat dat is wat het verschil maakt bij Akkodis. Dat de mensen oprecht zijn en super behulpzaam naar elkaar toe.

Daarnaast beleef ik bij Akkodis ook altijd een leuke tijd naast het werk. Zo zijn we wel al eens gaan karten of lasershooten met de collega’s, er zijn afterworks… We komen allemaal samen en maken plezier en dat vind ik heel belangrijk.

Dus jullie vormen echt wel een soort community?
Ja! Bij andere bedrijven, maar ik kan dat natuurlijk enkel beoordelen van buitenaf, heb ik nooit dat gevoel gehad. Dus dit is een groot voordeel voor Akkodis.

En heb je misschien memorabele Akkodis momenten die je wilt delen of prestaties waar je fier op bent?
Memorabele momenten zijn er genoeg. Dat is zeker.

Toen ik van het VK naar België kwam, ging alles zo snel. De ene week was ik nog mijn thesis aan het afmaken en de volgende zat ik op de trein naar België met mijn hele hebben en houden. Ik veranderde van land, begon met mijn allereerste job… Dat was een grote verandering. Maar ik herinner me nog heel goed hoe behulpzaam en verwelkomend iedereen was.

Als we over prestaties spreken dan denk ik dat de Awards van 2020 voor mij wel eruit springen. Ik was toen genomineerd met mijn waterstof project en iedereen stond achter mij. Uiteindelijk won ik zelfs de Grand Jury Prize, die werd uitgereikt door de jury. Daar was ik heel blij mee want zo zetten we België echt op de kaart. Het toonde wat wij hier allemaal kunnen. En het was een geweldige ervaring, want de prijs was een bezoek aan NASA in Houston.  Dat was echt ongelofelijk… echt te gek! Toen ik meedeed aan de wedstrijd, had ik geen idee of ik zelfs nog maar kans maakte. En dat ik dan won was echt ongelofelijk! En dit is ook echt iets dat ik enkel dankzij Akkodis heb kunnen ervaren. En de steun die ik kreeg was ook echt ongelofelijk!

Wauw, dat is indrukwekkend, proficiat! Het lijkt er inderdaad op dat je veel steun krijgt van je collega’s… Is er nog zoiets in de cultuur bij Akkodis dat het vermelden waard is?
Ja, zoals je al zei, is iedereen heel behulpzaam. En ik denk ook dat we iedereen altijd proactief in vanalles proberen te betrekken. We hebben bv. heel wat activiteiten georganiseerd door onze Chief Happiness Officer, events tijdens de feestdagen, onze Annual Party uiteraard … Dat is altijd een groot feest en daar kruipt veel werk in en dat is denk ik ook een deel van onze cultuur… Het toont dat het bedrijf echt begaan is met de medewerkers. Ons management steekt echt veel moeite in het ervoor zorgen dat iedereen hier graag werkt en dat iedereen kan uitblinken in wat die doet!

Zijn er bepaalde skills of eigenschappen die je denkt dat nieuwe collega’s nodig hebben om uit te blinken bij Akkodis?
Eén van de belangrijkste dingen voor mij, en niet enkel bij Akkodis, is respect tonen. Dat is ook één van onze waarden. Je moet iedereen respect tonen, het maakt niet uit met wie je bezig bent. Uiteindelijk is iedereen hier om elkaar te helpen, dat is de manier waarop we vooruitgaan.

Als we spreken over projecten, dus meer over de job zelf, dan zou ik zeggen dat men nieuwsgierig moet blijven en niet te snel tevreden zijn. Je moet niet zeggen ‘ok, ik ben al goed genoeg in wat ik doe, of ik weet al genoeg, ik heb niks meer te leren’. Ik vind het belangrijk om leergierig te blijven, zeker in een organisatie als de onze, want technologie evolueert elke dag. Dus respect tonen, nieuwsgierig blijven… en ook nederig blijven. Niemand weet alles. Vragen stellen is belangrijk. Ik heb het gevoel dat mensen de neiging hebben om te stoppen met vragen stellen wanneer ze wat ervaring hebben. Maar volgens mij is het net goed om vragen te blijven stellen. Er komt elke dag nieuwe technologie bij, dus je moet wel! Gelukkig is dit bij Akkodis erg gemakkelijk want we hebben een groot netwerk van mensen met verschillende achtergronden die je kunnen ondersteunen. Zo blijven we onszelf verbeteren!

Je zegt dat je graag nieuwsgierig blijft, nieuwe dingen leert… Zou je zeggen dat je ervaring bij Akkodis je al nieuwe dingen geleerd heeft? Misschien ook dingen die je in het dagelijkse leven gebruikt?  
Werken bij Akkodis heeft van mij zeker een meer efficiënt en georganiseerd persoon gemaakt. En dat is iets wat ik ook in mijn privéleven probeer door te trekken. Het helpt me ook om mijn verschillende rollen te combineren. Mijn positie als Site Leader heeft er ook voor gezorgd dat ik wat ervaring heb in people management, dat is altijd een voordeel. Deze rol inpassen in mijn planning is één van de dingen die me echt geleerd heeft mijn tijd beter te beheren en prioriteiten te stellen. Iets wat buiten het werk ook goed van pas komt. Soms als ik me overweldigd voel, grijp ik terug naar die analytische aanpak die ik op het werk gebruik en alles wordt meteen duidelijker en makkelijker aan te pakken. Een grote hulp!

Dat is goed om te horen! Heb je tenslotte nog enig advies of iets dat je wil delen met mensen die een job bij Akkodis overwegen?
Ik zou zeggen dat als ze op zoek zijn naar een dynamische werkplek, waar ze erg veel ondersteuning krijgen om verschillende tech jobs te ervaren, in verschillende industrieën, eender waar ter wereld, dat dit dé plek is! Want ik denk dat wij een geweldig bedrijf zijn. Het maakt niet uit welke achtergrond je hebt, als je iemand bent die iets te bieden heeft, die altijd probeert beter te doen, met een passie voor technologie, dan ben ik zeker dat je jouw plaats zal vinden bij Akkodis!

Dankjewel voor dit leuke gesprek!

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.